V červenci 2013 jsme po několikaměsíčním nácviku odjely reprezentovat Jindřichův Hradec na 15. Všesokolský slet do Prahy. Nás osm žen z T J Sokol tvořilo na ploše Synot Tip arény ve Vršovicích jeden malý celek. Při společném vystoupení téměř sedmnácti set žen v hromadné skladbě Česká suita jsme vystoupily ve večerním i odpoledním programu sestaveném na oslavu 150. výročí vzniku tělocvičné jednoty Sokol.

     Již při prvním nástupu a nácviku jsme se seznámily se sestrami z Uhelné Příbrami, které s námi tvořily větší celek. Společné úsilí o bezchybné provedení skladby, zvládnutí všech přesunů i dokonalého spojení pohybu s hudbou Antonína Dvořáka, radost z potlesku diváků, pochvala našich cvičitelek i členů rodin a jedinečné zážitky z nás udělaly kamarádky.

     Naše přátelství se sestrami z Uhelné Příbrami, městyse poblíž Chotěboře, trvá dodnes. Společně se radujeme z návštěv, společných setkání a dalšího vystoupení v naší skladbě na okrskovém sletu Sokolové pod Řípem v Roudnici nad Labem letos v květnu.

     Druhý říjnový víkend jsme sestry navštívily již podruhé. Milé přivítání, radost se shledání, vzpomínky na společné zážitky nebralo konce. Sestry pro nás připravily bohatý program. V sobotu jsme navštívily město Havlíčkův Brod, jeho historické centrum s muzeem K. H. Borovského, městskou věž s poutavým výkladem průvodce i park Budoucnost. V neděli jsme si v nedaleké Lipnici prohlédly hrad Lipnice a domek, kde žil Jaroslav Hašek. Dnes je zde jeho malé muzeum. Poobědvaly jsme v hostinci, který patří jeho vnukovi, a na místním hřbitově pak uctily památku J. Haška u jeho hrobu. Nádhernou podzimní přírodou jsme pak při společné, několikakilometrové procházce okolím Lipnice shlédly sochy Radomíra Dvořáka – Zlaté oči, Ústa pravdy, Bretschneiderovo ucho a Hlava 22.

     Při dlouhém loučení jsme si slíbily další společná setkání a začaly se těšit na návštěvu sester u nás v Jindřichově Hradci. Přátelství se sestrami z 200 km vzdálené obce, které vzniklo jen shodou náhod, je pro nás všechny nádherným prožitkem v dnešní uspěchané a přetechnizované době.

     Za oddíl žen Ivana Lorencová, náčelnice T.J. Sokol Jindřichův Hradec

 Sletova pratelstvi s

Joomla! konzole ladění chyb