V letošním roce si naše Tělocvičná jednota Sokol Vodňany připomene 145. výročí založení, kdy při této příležitosti proběhne několik akcí. První z nich se uskutečnila již v sobotu 21. června, které se zúčastnili nejstarší sestry a bratří Sokola v počtu 27. Tohoto setkání se zúčastnili i bývalí členové bydlící v různých částech republiky, např. z Vyškova na Moravě, Prahy, Větřní a Českých Budějovic. Věrná garda se schází pravidelně 1- 2 krát za rok od roku 1994.

verna garda

 

Po setkání v centru města (viz foto) následoval společný oběd v restauraci „U Zástavů" a potom přesun do sokolovny. Zde bylo zejména vzpomínáno na celou řadu sokolských akcí, hlavně sletů a dalších. Nemalý zájem vzbudila sokolská kronika, která je vedena od dvacátých let minulého století do současnosti.

Velmi hezkým kulturním zážitkem byla i podrobná informace sestry Heleny Panské o založení Sokola v Praze s podrobnými poznámkami o jednotlivých zakládajících členech, zajímavavosti o uniformách, sokolských symbolech a podobně. Odpolední posezení bylo zpestřeno hudbou na harmoniku, při které samozřejmě mimo jiných nesměli chybět tradiční sokolící na strahovských hradbách.

Setkání probíhalo až do večerních hodin, poté se někteří členové zúčastnili v městském muzeu divadelní komedie z Moravy "Co vám kdo dá" od autora Michala Schmalze. Představení připravil divadelní odbor Sokola Litovel, který je největším sokolským divadlem v České republice.

Text i foto Jitka Hamáčková – náčelnice

Joomla! konzole ladění chyb