Ve dnech 3. až 5.10. 2014 se ve Volyni uskutečnila celostátní sokolská akce "U nás v Sokole". Akci výtečně zorganizovala Tělocvičná jednota Sokol Volyně za účasti župního náčelníka br. Václlava Marka.

001 Pred sokolovnou 

Účastníci 4. pokračování mezisletového projektu, který vyhlásila Komise Pobytu v přírodě ČOS, „U nás v Sokole" se v pátek postupně scházeli v naší krásné volyňské sokolovně. Ve skupinkách se odebírali do ztemnělých zákoutí sokolovny. Cestu ukazovaly pouze plamínky svíček. Na každém stanovišti je pohádková postava seznámila se zajímavostmi volyňské sokolovny, Sokola Volyně a Sokola v republice. Mezi postavičkami byl králíček, žabka, vodník, taťka Šmoula, čert, víla, skřítek a čarodějnice, u které museli zodpovědět záludné otázky. Nezkameněli – odpovědi byly správné, a tak dostali nápovědu, kde vysvobodí princeznu. Krásná princezna poděkovala za své osvobození a předala svým zachráncům Pergamen cti.

019 Spolecne foto 

V sobotu ráno na vlakovém nádraží se po pozdravu náčelníka Jihočeské župy všichni rozdělili na tři skupiny – jedna se vydala na Boubín, druhá po stopách Keltů na Věnec a třetí navštívila poutní místo Dobrá Voda u Milejovic. Přidali se i členové volyňské jednoty a další milovníci výletů. Celkem 103 účastníků si užilo krásný podzimní den při výletu na Šumavu, který pořádáme každý rok a který jsme tentokrát začlenili do oslav založení jednoty a postavení sokolovny. V podvečer u hřejivého slavnostního táborového ohně při doprovodu kytar si všichni zpívali dlouho do noci.

 061 Na vyhlidce

Neděle byla zahájena slavnostním nástupem, kterého se zúčastnili i zástupci města Volyně – starosta a místostarosta. Představitelé Sokola Volyně poděkovali všem účastníkům za návštěvu, věnovali jim drobné dárky, připomenuli důležité události Sokola a 8. říjen jako památný den sokolstva. Následovalo slavnostní položení kytice k pamětní desce volyňských sokolů zahynulých ve II. světové válce. V průběhu dopoledne pak proběhla komentovaná prohlídka města, kterou vedli zaměstnanci muzea. Do prohlídky byla včleněna i návštěva Malé galerie, kde Sokol Volyně uspořádal výstavu „Se Sokolem do přírody" s dokumenty o vzniku jednoty, stavbě sokolovny, činnosti minulé i současné. Výstava byla zaměřena zejména na sokolský pobyt v přírodě, pořádání výletů, táborů atp.

012 Spolecne foto pred synagogou 

Účastníci se loučili s Volyní s velkým poděkováním za vynikající organizaci, velmi příjemné prostředí a s přáním dalšího setkání, které bude v Ostravě.

 

Jménem Sokolské župy Jihočeské děkuji Tělocvičné jednotě Sokol Volyně za uspořádání akce a přeji jí hodně sportovních úspěchů, radosti ze cvičení a společenského uznání.

Pavel Bolek, župní vzdělavatel.

 

Joomla! konzole ladění chyb