Dne 3.5.2013 se na atletickém stadionu ve Strakonicích konal každoroční přebor Sokolské župy Jihočeské v atletice. Zúčastnilo se jej 127 závodníků z 10 tělocvičných jednot z celého Jihočeského kraje. Závodníci soutěžili ve 13 věkových kategoriích od předškolního žactva až po muže a ženy. Přebor probíhal formou víceboje v klasických disciplinách sprint, skok daleký, hod míčkem nebo vrh koulí a vytrvalostní běh.
Nejpočetnější výpravy poslali do boje Sokolové z Písku (43), z Volyně (24) a z Milevska(22). V těchto jednotách se sokolskému sportu daří, což se projevilo i ve výsledcích. Nejvíce tj. 16 medailí získali již tradičně Sokoli z Písku, následováni Milevskem s 8 a Volyní se 6 medailemi. Po 2 medailích vybojovali závodníci ze Sokola Čtyři Dvory, Křemže, Strakonice a Tábor, 1 medaili získali Sokolové z Husince.
Za organizaci přeboru je třeba pochválit sehraný kolektiv cvičitelů Tělocvičné jednoty Sokol Strakonice, kteří celý závod perfektně připravili a zorganizovali. Také počasí bylo závodníkům příznivě nakloněno. Neškodné mrholení se střídalo s příjemně hřejivým sluníčkem. Kdyby se spustil silný déšť, byl by celý závod ohrožen, neboť závodníci ani rozhodčí se neměli kam schovat. Šatny pod tribunou mají malou kapacitu a tribuna je již několik let zavřená údajně kvůli havarijnímu stavu. Majitelem tribuny i celého stadionu je Město Strakonice.
Uskutečněný přebor je součástí sokolského přeboru všestrannosti, který kromě lehké atletiky zahrnuje ještě plavání, sportovní gymnastiku a šplh. Vítězové župního přeboru v každé kategorii postupují do celostátního finále České obce sokolské. To se pro mladší žactvo uskuteční v Brně ve dnech 1.-2.6.2013 a pro starší žactvo a dospělé v Praze ve dnech 14.-16.6.2013. Doufejme, že tam Jihočeši i letos uspějí a stejně jako v minulých letech přivezou domů medaile a tituly přeborníků České obce sokolské.

Pavel Bolek, vzdělavatel Sokolské župy Jihočeské
6.5.2013

 

FOTOGALERIE ZDE

Joomla! konzole ladění chyb