XVI. světová gymnaestráda v DORNBIRNU 7. až 14. 7. 2019

 

V rakouském Dornbirnu se 7.-13. 7. 2019 konala XVI. světová gymnaestráda, jíž se zúčastnilo více než 18.000 cvičenek a cvičenců z 69 zemí celého světa. Heslem bylo "Show your colours!", tedy Ukažte své barvy. V české výpravě, která čítala na 870 žen a mužů, byli samozřejmě zástupci Sokola, a to se dvěma hromadnými skladbami (Spolu, Borci) a jedním pódiovým vystoupením (Pojďme nabarvit svět). Z naší župy se za finanční podpory Jihočeského kraje zúčastnilo celkem 40 žen a mužů. Ti cvičili v česko-slovenské skladbě Spolu (27) a ve skladbě Borci (13). Obě byly k vidění na XVI. všesokolského sletu v loňském roce.

Češi ze skladby Spolu se ještě v sobotu 6. 7. sešli v Praze, kde absolvovali závěrečnou secvičnou. Následoval noční přejezd všech do Rakouska a ubytování ve školách,  kde byly i snídaně formou bufetu. Cvičenci a cvičenky skladby Spolu bydleli ve Feldkirchu a Borci v městečku Sulz-Röthis. V neděli po příjezdu se všichni vydali vlakem do Dornbirnu. Čekalo je seznámení s areálem výstaviště a dobrý oběd. Odpoledne se měl konat zahajovací ceremoniál, ale protože předpověď počasí byla velmi nepříznivá, pořadatelé jej po těžkém rozhodování přeložili na středu.

Následujících šest dní bylo pro všechny velmi náročných, ale bezesporu plných krásných zážitků. Cvičenci hromadných skladeb také hodně cestovali, protože 3x vystupovali na stadionu v Bregenzu. Tedy vlaku a autobusu si užili více než dost. Pódiové skladby byly k vidění v několika halách na výstavišti a výkony většiny cvičících byly opravdu dechberoucí. I když byl program nabitý, stihli se mnozí podívat do soutěsek nad Dornbirnem, vyjet nad toto město lanovkou a obdivovat výhledy do okolí i na Bodamské jezero, prohlédnout si nedaleká města Vaduz či Lindau. Byl i čas na ochutnání místních specialit v restauracích a hospůdkách.

V sobotu se konal závěrečný ceremoniál, na kterém zacvičili sokolky a sokolové zkrácenou verzi skladby Spolu a několik z nich se zástupci dalších států zatančilo také společný tanec na znělku letošní gymnaestrády. Večer si ve vestibulu školy všichni společně poseděli, popovídali a zazpívali si.

Bylo obdivuhodné, jak se takové množství lidí dá zorganizovat. Velký počet dobrovolníků zajišťoval, aby vše "klapalo", o tisíce hladových žaludků se výborně starala cateringová firma (jídlo klasické i vegetariánské, velká porce zeleniny, podáváno na porcelánu) a bezpečnost hlídala policie a armáda. A všichni byli milí, vstřícní a usměvaví.

V neděli ráno nezbývalo nic jiného, než se s Rakouskem rozloučit s přáním za čtyři roky se sejít na XVII. světové gymnaestrádě v Amsterdamu.

 

Olga Holoubková

vzdělavatelka SŽJ

 

Joomla! konzole ladění chyb