Památný den sokolstva 8. 10.

 

Památný den sokolstva je poctou všem členům a členkám Sokola, kteří přinesli v boji za vznik našeho samostatného státu, udržení jeho existence, udržení demokracie a svobody oběť nejvyšší.

Datum 8. října bylo zvoleno na paměť tragických událostí, kdy při Akci Sokol v noci ze 7. na 8. října 1941 gestapo takřka naráz zatklo na 1500 sokolských činovníků z ústředí, žup a větších jednot. Byli mučeni, vězněni, deportováni do koncentračních táborů. Více než 90 % z nich zaplatilo za svou oddanost Sokolu a vlasti životem. Výnosem říšského protektora Reinharda Heydricha byla Česká obec sokolská rozpuštěna a její majetek úředně zabaven. Nacisté považovali Sokol za nejnebezpečnější domácí organizaci. Není se co divit. Sokolové byli proslulí svým vlasteneckým a demokratickým smýšlením, svou kázní, organizací a také odhodlaností bránit své ideály. Sokolský odboj se významně podílel také na atentátu na Reinharda Heydricha. 

Jako symbol Památného dne sokolstva byl vybrán František Pecháček, sportovec, československý olympionik, sokolský činovník, autor nezapomenutelné sletové skladby mužů z r. 1938 nazvané "Přísaha republice". Jako jeden z hlavních představitelů domácího odboje byl umučen nacisty.

První připomenutí pohnutých událostí se uskutečnilo v Tyršově domě v r. 2012, tedy v roce 150. výročí založení Sokola. Vzhledem k příznivému ohlasu nejen v sokolské veřejnosti již rok poté Výbor ČOS prohlásil 8. říjen Památným dnem sokolstva a začal usilovat o prosazení tohoto dne na celorepublikové úrovni. Od loňského roku je 8. říjen významným dnem České republiky.

Po celé republice si sokolské jednoty a župy připomínají tento den vzpomínkovými akcemi u sokoloven, u pomníků padlých. Součástí dne bývá Večer sokolských světel – po vodě se posílají lodičky z přírodních materiálů s hořícími svíčkami.

Vzhledem k současné situaci byly jednoty nuceny akce rušit a připomínají si Památný den sokolstva v menších skupinkách nebo individuálně. Také Vy můžete vyfotografovat své lodičky a sdílet je na Vašem facebooku nebo poslat je na některý z kontaktů sokolské jednoty ve Vašem okolí.

 

 

Olga Holoubková

župní vzdělavatelka

Přílohy
FileFile size
Download this file (1.jpg)Památný den sokolstva 2020 - plakát172 kB

Joomla! konzole ladění chyb