Zprávy z akcí

Tato stránka obsahuje vybrané články o uskutečněných akcích pořádaných župou nebo sdruženými tělocvičnými jednotami. Články o  župních akcích publikuje župa. Články o akcích tělocvičných jednot publikují tělocvičné jednoty.

 

V sobotu 13. ledna 2024 proběhly ve Strakonicích župní přebory v plavání. Zúčastnilo se jich 119 závodnic a závodníků ze 7 T. J. Sokol - Boršov nad Vltavou, České  Budějovice, Křemže, Milevsko, Písek, Strakonice a Volyně. 

Závody se vydařily také díky bezchybné organizaci T. J. Sokol Strakonice, za což jí patří velký dík.

Všem vítězům blahopřejeme a všem účastníkům děkujeme za skvělý sportovní zážitek!

Milevští sokoli zatím nemohou do tělocvičny, proto využili hezkého počasí a 4. května 2021 vyrazili na cyklovýlet po stopách místního pytláka. Cestou našli pytlákovy poznámky, mapu a nakonec i schovaný úlovek, který si opekli k večeři. Celou trasu připravili sami chlapci. O zážitky z výletu se s nimi můžete podělit na Youtube  Pytlákův úlovek - foto a Pytlákův úlovek - video.

Oslavy Památného dne sokolstva proběhly na mnoha místech České republiky a ne jinak tomu bylo také u nás na jihu Čech, kde si sokolské tělocvičené jednoty důstojným způsobem připomenuly smutné události z válečného období našich dějin. Proto sokolové například v Českých Budějovicích, Písku, Volyni, Kamenném Újezdu, Soběslavi, Táboře, Křemži nebo zástupci Sokolské župy Jihočeské pokládali na počest kytice k pamětním deskám, vyvěšovali sokolské vlajky, pouštěli lodičky po řece a zapalovali svíčky u pomníků padlých. Jak takový pietní akt probíhal třeba ve Soběslavi, si můžete přečíst v přiloženém dokumentu. Fotky poté naleznete ve fotogalerii.

 

Přílohy
FileFile size
Download this file (1.pdf)Pietní akt u sokolské lípy 2020116 kB

Na 1. března připadl I. ročník všestrannostního desetiboje Sokolské župy Jihočeské, který se konal v Českých Budějovicích. Závodníci měli možnost poměřit své síly v následujících disciplínách - shyby/výdrž ve shybu, skoky přes švihadlo, skok do dálky, přelézání tyčky, dřepy, člunkový běh, hod medicimbalem, vznosy, šplh, překážková dráha. Závodu se zúčastnilo celkem 84 závodníků z šesti tělocvičných jednot Sokolské župy Jihočeské. 

Děkujeme všem účastníkům a organizátorům.

Nazdar v příštím roce na II. ročníku.

 

Výsledky jsou v přiloženém souboru, kategorie jsou na jednotlivých listech.

Přílohy
FileFile size
Download this file (1.xls)Výsledky140 kB

V úterý dne 8.10.2019 jsme, jako již každoročně, oslavili Památný den sokolstva. V letošním roce se pro nás stal obzvláště slavným, protože byl poprvé slaven jako významný den České republiky. 

V Prachaticích se konalo slavnostní odhalení desky JUDr. Slavoje Friše, Sokola, dlouholetého náčelníka jednoty v Prachaticích, výjimečného člověka, vlastence a vynikajícího sportovce, který byl dne 28. 6. 1942 popraven nacisty.

Slavnostního aktu se zúčastnili zástupci župy - náčelnice ses. Tereza Cendelínová, která  přednesla krátký projev a bratři náčelník Jakub Čudlý a předseda odboru sportu Ladislav Cibulka, kteří drželi u odhalené desky stráž s prapory. 

Ses. Ingrid Váchová položila věnec za náčelnictvo ČOS.

Celá akce proběhla v důstojném duchu, za účasti rodiny JUDr. Slavoje Friše a zástupců města. Za Sokol se dále zúčastnila starostka T.J. Sokol Strunkovice nad Blanicí ses. Jana Pártlová s manželem br. Theodorem Pártlem a několika dalšími sestrami a jednatel T.J. Sokol Prachatice br. Václav Pancer s několika dalšími členy místní T. J..

 

Další slavnostní akty se konaly např. v Soběslavi, kde, jako již tradičně,  místní Sokolky položily  květiny ke dvěma sokolským lípám, které navíc ozdobily trikolorami.

 

 

V Mirovicích uctili tento den s předstihem, a to v sobotu 5. 10. 2019, pietním aktem u hrobu Bedřicha Šupčíka. Více si můžete přečíst v příloze.

Večer se potom na mnoha místech uskutečnil Večer sokolských světel.

XVI. světová gymnaestráda v DORNBIRNU 7. až 14. 7. 2019

 

V rakouském Dornbirnu se 7.-13. 7. 2019 konala XVI. světová gymnaestráda, jíž se zúčastnilo více než 18.000 cvičenek a cvičenců z 69 zemí celého světa. Heslem bylo "Show your colours!", tedy Ukažte své barvy. V české výpravě, která čítala na 870 žen a mužů, byli samozřejmě zástupci Sokola, a to se dvěma hromadnými skladbami (Spolu, Borci) a jedním pódiovým vystoupením (Pojďme nabarvit svět). Z naší župy se za finanční podpory Jihočeského kraje zúčastnilo celkem 40 žen a mužů. Ti cvičili v česko-slovenské skladbě Spolu (27) a ve skladbě Borci (13). Obě byly k vidění na XVI. všesokolského sletu v loňském roce.

Konzole ladění chyb Joomla!